Budući da je laptop uređaj koji često podrazumijeva svakodnevno višesatno korištenje, potrebno je odgovarajućim postupcima minimizirati količinu zračenja koju stvara laptop. Najćešći izvori RF zračenja na laptopu su WiFi i bluetooth. Njih je preporučeno što češće držati isključenima, a kod većine današnjih laptopa moguće je i spustiti snagu zračenja WiFi-ja, što će biti opisano u ovom članku.

SPUŠTANJE WIFI SNAGE

WiFi moduli na prijenosnim računalima uglavnom su podešeni na maksimalnu snagu zračenja, što omogućuje stabilniju vezu na većim udaljenostima od WiFi rutera. Međutim, takva snaga zračenja je najćešće nepotrebna. Na nekim laptopima moguće je putem postavki podesiti odašiljačku snagu WiFi modula, što može rezultirati smanjenjem snage zračenja čak i do 100 puta. Na operacijskom sustavu Windows (Slika 1-4) snagu zračenja WiFi modula moguće je spustiti na sljedeći način:

Slika 1. Control Panel (Upravljačka ploča) – System and Security (Sustav i sigurnost)
Slika 2. System (Sustav) – Device Manager (Upravitelj uređaja)
Slika 3. Network adapters (Mrežni prilagodnici) – desni klik na odgovarajući adapter – Properties (Svojstva)
Slika 4. Advanced (Dodatne mogućnosti) – Transmit Power (Tx snaga) – Value (Vrijednost) postaviti na najnižu razinu

U slučaju da nam najniža odašiljačka snaga ne bude dovoljna za stabilnu vezu, možemo postepeno podizati snagu i tako pronaći najnižu razinu koja nam je potrebna za stabilnu WiFi vezu.

ISKLJUČIVANJE BEŽIČNIH MREŽA

Kada nam na laptopu nije potrebno bežično povezivanje, korisno je isključiti bežične mreže kako se ne bi nepotrebno odašiljali RF valovi. Na operacijskom sustavu Windows (Slika 5-8) to je moguće učiniti na sljedeći način:

Slika 5. Control Panel (Upravljačka ploča) – Network and Internet (Mreža i internet)
Slika 6. Network and Sharing Center (Mreža i centar za dijeljenje)
Slika 7. Change adapter settings (Promijeni svojstva prilagodnika)
Slika 8. Desni klik na odgovarajući adapter -> Disable (Onemogući)

Kada želimo adapter ponovno uključiti, umjesto Disable (Onemogući) odaberemo Enable (Omogući). Također, moguće je desnim klikom na adapter odabrati Create Shortcut (Stvori poveznicu), nakon čega će se na Desktopu (Radnoj površini) pojaviti ikona adaptera, kako bi smo ga mogli jednostavnije i brže uključiti i isključiti.

Kod novijih verzija Windowsa bežične mreže je moguće isključivati i uključivati preko pomoćne trake (Slika 9). U slučaju uključivanja Airplane moda (Zrakoplovni mod), isključuju se sve bežične mreže na laptopu.

Slika 9. Jednostavno uključivanje i isključivanje bežičnih mreža na novijim verzijama Widnowsa

Ako smo u mogućnosti, najbolje je čitavo vrijeme držati isključenima sve bežične mreže na laptopu, te se na internet spajati putem žičane veze.

IZBJEGAVATI WIFI TETEHRING

U situacijama kada želimo podijeliti internet vezu mobitela s laptopom, to je najbolje učiniti pomoću usb kabela, kako ne bi smo imali dodatno WiFi/bluetooth zračenje koje stvaraju i laptop i mobitel. Usb kabel treba biti što duži, kako bi smo mogli mobitel udaljiti barem 1 metar od tijela. Ako pak nemamo usb kabel, nego dijelimo internet preko WiFi ili bluetooth veze potrebno je mobitel udaljiti barem nekoliko metera i po mogućnosti ga staviti u drugu prostoriju, budući da mobitel za vrijeme bežičnog dijeljenja interneta zrači znatno više od uobičajenog.

DRŽANJE PODALJE OD TIJELA

Laptop nikako nije preporučljivo držati na koljenima, nego se preporuča držanje na stolu, te po mogućnosti korištenje s vanjskim monitorom, žičanim mišem i tipkovnicom kako bi laptop što više udaljili. Držanje laptopa na koljenima je potrebno izbjegavati ne samo zbog zračenja WiFi ili bluteooth mreže na laptopu, nego i zbog relativno jakog niskofrekvencijskog magnetskog polja koje se javlja u blizini laptopa kao posljedica rada ventilatora unutar kućišta.


Povezani članci:

KAKO SMANJITI ZRAČENJE MOBITELA?

KAKO SMANJITI ZRAČENJE WIFI RUTERA?

RF ZRAČENJE (2G,3G,4G,5G…) – TKO JE U PRAVU?

SPECIFIČNOSTI ZRAČENJA 5G MREŽE