Predavanje o novim modelima ekološkoga sustava gospodarenja otpadom usklađena s najboljom svjetskom praksom, koji nude cjeloviti pristup i rješenje što se u potpunosti može primijeniti na grad Split, održano je 2. kolovoza u splitskome hotelu President u organizaciji Mosta nezavisnih lista.
Predavanje o temi “Univerzalni sustav za gospodarenje komunalnim otpadom” održao je fizikalni kemičar i bivši profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Stanko Uršić, koji je objasnio da se problem otpada i smeća u Splitu može riješiti na efikasan način sustavom za gospodarenjem komunalnim otpadom tako da gradu više ne bi trebalo odlagalište otpada na Karepovcu.
Glavna novost je podsustav potpuno individualizirane odgovornosti
“Tim superiornim sustavom stupanj odvajanja otpada bio bi veći nego bilo gdje, a i grad bi ga mogao napraviti za relativno malo novaca”, ustvrdio je Uršić. Objasnio je da je riječ o sustavu koji ima nekoliko novosti na svjetskoj razini, a glavna novost je ono što se zove podsustav potpuno individualizirane odgovornosti. Kombinacijom moderne tehnike, digitalizacije i korištenjem bar kodiranih plastičnih vreća umjesto sadašnjega sustava postiže se da su svi u sustavu, da se svi ponašaju odgovorno i da više nema smeća, istaknuo je i dodao kako to znači da se otpad kompletno uporabljuje, pa bi se Karepovac mogao zatvoriti kada zaživi taj sustav.
Uršić je ustvrdio da se sustav može ostvariti novcem iz EU fondova, da nije potreban veliki iznos novca, te da će se koristiti svi dosadašnji resursi jer sustav troši ekološku racionalnost.
“Nema rasipanja, nema lažnih nabava, ni prljavih dućana nego se sve što postoji treba upotrijebiti i dograditi potrebno”, rekao je Uršić.  Objasnio je da bi Splićani, ako sustav zaživi, primjerice imali ugovor s “Čistoćom”, nakon toga bi dobili magnetsku karticu pomoću koje bi preuzeli raznobojne vreće koje su osmerostruko bar kodirane. U vreće bi bacali otpad, a zatim vreće odlagali u posebne kontejnere. Vreće bi se potom u sortirnom centru optički razdvajale, te bi bar kod na monitoru automatski prikazao ime osobe koja je potpisala ugovor, odnosno čiji je otpad.
U tom ekonomski samoodrživom sustavu, napomenuo je, na svakih tisuću stanovnika ima jedno održivo novo radno mjesto, a unutar sustava postojalo bi nadzorno građansko vijeće u kojem bi bili ugledni građani koji bi imali pravo uvida u sve i to 24 sata dnevno –  od 1. siječnja do 31. prosinca.
NAkon profesora Uršića  govorili su i Gabrijela Medunić Orlić iz udruge Sunce, Ljubica Vrdoljak iz Čistoće Split, Ivana Marović (GI Karepovac – drugo lice Splita), Ivana Biliškov Rajčić (GI KEKS-Kaštelanski ekološki krizni stožer), Tajana Štalmajer (udruga Žrvanj-Žrnovnica) i Hrvoje Kalinić (Eko stožer Split u osnivanju). Moderator i voditelj bio je Mislav Cvitković  sa zavoda za fizičku kemiju Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.
(izvori: https://www.dalmacijadanas.hr/split-posjetite-okrugli-stol-o-novom-modelu-ekoloskog-sustava-gospodarenja-otpadom, http://direktno.hr/razvoj/u-splitu-odrzano-predavanje-o-novim-modelima-gospodarenja-otpadom-93795/)