Panorama San FranciscaJedan od najboljih primjera gospodarenja otpadom i odvojenog prikupljanja otpada je San Francisco. Nakon što je do 2000. zbrinjavanje otpada u ovom gradu doseglo 50%, San Francisco postavio je cilj 75% odvojenog otpada do 2010. i „zero waste“ ili koncept bez otpada do 2020. San Francisco odvaja 80% (1,593,830 tona u 2010.) otpada čime je prvi po odvojenom prikupljanju sjevernoj Americi. 2009. uveden je inovativni program koji uključuje odvojeno prikupljanje svog organskog otpada te kompostiranje na razini grada.

Jedan od glavnih uspjeha ovako visokog postotka zbrinjavanja otpada je interaktivno sudjelovanje institucija: odjela za okoliš, javne radove i javno zdravstvo koji surađuju s gradskim prijevoznikom otpada Recology. Glavni cilj im je nestanak otpada, a zajednički razvijaju program i tehnologije kojima smanjuju količine otpada koje se šalju na odlagališta, a jedna od zadaća im je komunicirati i educirati stanovnike i tvrtke koje se nalaze u online bazi podataka. Odjel za javne radove i javno zdravstvo interaktivno sudjeluju nadgledajući i provodeći zakone o otpadu. Odjel za okoliš potiče svijest i odgovornost potrošača na ponovnu upotrebu i kupnju materijala koji su reciklirani i materijala koji se mogu reciklirati ili kompostirati.

Odvajanje počinje već u domaćinstvima gdje svaki stanovnik ima 3 spremnika, poznatiji kao „fantastična trojka“, plavi za otpad koji se reciklira, zeleni za kompost i crni za otpad koji se vozi na odlagalište, a cijena odvoza ovisi o postotku odvojenog otpada za reciklažu i kompostiranje od otpada za odlagalište. Recikliranjem se povećava količina recikliranog materijala koji se može ponovno koristiti čime se smanjuje potreba za dodatnim materijalima, a kompostiranjem ostataka hrane nastaje kompost bogat nutrijentima koji pomaže uzgoju voća i povrća na lokalnim farmama. Također je emisija stakleničkih plinova smanjena za 28% u odnosu na 1990. unatoč rastu populacije i ekonomije. San Francisco svojim programom potpomaže ekonomiji, poboljšava se kvaliteta života stanovnika, manje se troši na nove materijale, a i stvaraju se nova radna mjesta. San Francisco je na dobrom putu ostvarenja koncepta bez otpada („zero waste“) i najbolji primjer ekološki odgovornog grada koji bi svi trebali slijediti.

Izvori:

1) https://sfenvironment.org/

2) http://www.c40.org/profiles/2013-sanfran

3) https://en.wikipedia.org/wiki/San_Francisco_Mandatory_Recycling_and_Composting_Ordinance

4) https://www.theguardian.com/environment/2014/jun/17/san-francisco- zero-waste-recycling-composting

5) http://www.alternet.org/story/155039/where_no_city_has_gone_before%3A_san_francisco_will_be_world%27s_first_zero-waste_town_by_2020

6) https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sfbaybridge_at_night.jpg

kategorija: onečišćenje i okoliš