Nakon već trećeg požara u tri godine u tvrtci za zbrinjavanje otpada C.I.O.S. na zagrebačkom Jankomiru konferenciju za novinare održali su Krizni eko stožer Zagreb (KESZ) i Udruga Eko Zagreb koji su upozorili na moguće posljedice za zdravlje građana. Tomislav Čolakić, koordinator KESZ, istaknuo je kako je dim koji se proširio Zagrebom prepun štetnih i otrovnih tvari.

Priopćenje o ekstremno opasnom požaru u pogonima C.I.O.S.-a u Jankomiru 1. svibnja 2017. i o vjerojatnim i mogućim posljedicama

1. Dana 1. svibnja 2017. oko 20 sati, ponovno je, nakon golemog požara 14. travnja 2014., te požara koji su uslijedili sljedećih godina, napose 2015., izbio je golemi požar u pogonima C.I.O.S.-a, Lončareva …. , na zagrebačkom Jankomiru. Ogromni otvoreni plamen, širine stotinu metara dosezao je i preko dvadeset metara u visinu. Na početku, crna dimna perjanica, na visini između dvjesto i petsto metara, dosezala je i više od pet kilometara u smjeru sjeverozapada.

2. Zatim je, poslije 23 sata vjetar promijenio smjer prema istoku, a dim, sada pomiješan s vodenom parom od gašenja požara prodro je u veći dio zapadnih i središnjih zagrebačkih četvrti. U jutro, u šest sati, 2. svibnja 2017., veći dio grada bio je sav u zagušljivom i iritirajućem dimu koji je očito rezultat izgaranja sasvim drukčijih predmeta od drvne građe, kako se pokušalo tvrditi u početku. Požar nije potpuno ugašen do jutra, a gašenje požara nije potpuno dovršeno ni danas do 16 sati. Kasnije informacije govore o požaru komunalnog otpada (vjerojatno glomazni otpad, ali i ostatci od starih automobila).

3. U kemijskoj i ekološkoj znanosti dobro je poznato da takav dim sadrži tisuće toksičnih tvari, organskih i anorganskih, dijelom u plinovitom dijelom u čestičnom (krutim ili tekućim) obliku. Također je dobro poznato da su, po pravilu, svi ti dimni sastojci toksični ili visoko toksični. Prije svega to se odnosi na dioksine, dibenzofurane, živu i ostale teške metale i tisuće toksičnih organskih spojeva, karakteristično prisutnih u procesima i produktima izgaranja/djelomičnog izgaranja otpadnih i ostalih materijala. To ujedno znači da su dimnim toksičnim sastojcima onečišćene milijarde prostornih metara atmosfere u okolišu ali i na udaljenostima većim od 11 kilometara od mjesta požara. Posebno problematični segment u tome predstavljaju submikronske čestice, koje ne samo da su sve toksične već i njihov broj u jednom jedinom kubnom metru dima može ići od nekoliko milijardi do stotina milijardi što onda jasno upućuje na moguće posljedice ovakvog incidenta.

4. Ključni problemi povezani s mogućim zdravstvenim posljedicama za pučanstvo koje je bilo satima izloženo teškim onečišćenjima nisu navedeni u službenim priopćenjima. Razloga ima više, od “politički korektnog govora” odgovornih službi i institucija, gdje ta “korektnost” znači da se mora po svaku cijenu izbjeći panika i odgovornost svih koji bi sada morali položiti račun građanima zbog dopuštenja da takav prljavi i više nego očito opasni pogon bude tako blizu bolnici i naseljima, do vjerojatno oskudnog znanja i kompetentnosti glede toga što takav požar jest i kakve zdravstvene posljedice može imati. To vrijedi napose za posljedice, ponajprije za vatrogasce i policijske službenike koji su bili najviše i najduže izloženi, kao i za stanovnike najbližih kuća.

5. Sa žaljenjem treba uočiti da su opasnosti po zdravlje ljudi u obližnjim naseljima nedopustivo podcijenjene. S još većim žaljenjem treba uočiti da nisu određene (čak niti spomenute) nikakve mjere zdravstvenog nadzora/dugoročnog epidemiološkog nadzora pučanstva neposredno pogođenog područja. Iako je potpuno jasno da je u ogromnim gomilama otpadnih materijala sigurno bilo i PVC-a, i drugih halogeniranih ugljikovih spojeva, idealne sirovine za nastajanje dioksina u uvjetima takvog požara, te je pučanstvo pogođenog područja sigurno u nekoj mjeri bilo izloženo tim kancerogenim tvarima i teškim metalima. Potrebno je podsjetiti također, da je jedva tjedan dana nakon što je ugašen ogromni požar od 14. travnja 2014., 23. travnja 2014. C.I.O.S.-u odobren nastavak rada (od strane Ministarstva zaštite okoliša, tadašnji ministar Zmajlović). Nije li sada vrijeme da se kaže dosta i da se C.I.O.S. zauvijek izagna iz grada? Osim svega i stoga što je i ovaj požar bio na jedva dvjesto metara od bolnice.

U Zagrebu, 2. Svibnja 2017.
Krizni eko stožer Zagreb

Svi detalji o požaru u C.I.O.S.-u na zagrebačkom Jankomiru!Reporter: Monika Menčik

Objavljuje 24sata u Utorak, 2. svibnja 2017.