Hrvatska i Rusija našle su rješenje za zagađenje zraka iz ruske rafinerije u Bosanskom Brodu, koje truje stanovnike Slavonskog Broda, objavila je u nedjelju u Münchenu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Lokalne vlasti, aktivisti i stanovnici tog grada s druge strane Save godinama upozoravaju na problem onečišćenja, za koji optužuju rafineriju u vlasništvu ruske tvrtke Zarubežnjeft.

Hrvatska će rafineriji dati spoj na plin, a ruski vlasnici ubrzati modernizaciju tog naftnog postrojenja, no konkretni rokovi nisu dogovoreni, kaže predsjednica. “Rekli su da su svjesni tog problema, da ga žele riješiti što prije i molili pomoć hrvatske Vlade”, izjavila je novinarima Grabar-Kitarović, koja se s Lavrovom sastala u subotu na marginama sigurnosne konferencije u Muenchenu.

“Ministar Lavrov me uvjeravao da vlasnici rafinerije rade na tome da se unaprijede katalizatori i sve što se može da bi se spriječilo zagađivanje zraka”, dodala je i najavila da će o tome u ponedjeljak izvijestiti premijera Andreja Plenkovića.

Grabar-Kitarović je u nedjelju, završnog dana konferencije, razgovarala s nekoliko američkih senatora i kongresnika o stanju sigurnosti na jugoistoku Europe i jačanju odnosa Hrvatske i SAD-a.

izvor: http://www.glas-slavonije.hr/325682/1/Predsjednica-RH-i-Lavrov-nasli-rjesenje-za-rafineriju-u-Brodu